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NEW APPELLATE RULING STRENGTHENS
POBRA
STATUTE OF LIMITATIONS
by Michael P. Stone and Marc J. Berger

Last July we wrote about a new appellate precedent, Sanchez v. City of Los Angeles, 140 Cal.
App. 4™ 1069 (filed May 26, 2006), which clarified the operation of the POBRA statute of limitations
for completing disciplinary investigations. The Sanchez decision reversed a punitive action as untimely,
even though within the applicable time frame, the officer had been ordered to answer misconduct
charges before a “Board of Rights,” the LAPD internal tribunal that holds evidentiary hearings on
misconduct charges and recommends disciplinary penalties.

Although the Sanchez decision found that the timely order to answer charges before a Board of
Rights was insufficient to satisfy the statute of limitations for the disciplinary penalty that was imposed,
the disciplinary penalty that was imposed in that case, a “downgrade” in rank (from Officer 1l to Officer
IT), was one that was not among the disciplinary penalties the Board of Rights was authorized to
recommend. Thus it was not entirely clear from the opinion whether the Sanchez decision clearly
established a rule that an order to answer charges before a Board of Rights could never satisfy the
POBRA statute of limitations, or to the contrary, whether such an order would perhaps be sufficient to
satisfy the statute for a penalty that is within the Board’s authority to recommend.

The Court put that lingering uncertainty to rest this past December by publishing its Opinion in
another case, Mays v. City of Los Angeles, 51 Cal. Rptr. 3d 917 (filed December 15, 2006) where a
written reprimand was reversed as untimely. The Court in Mays thus held unequivocally that the

. POBRA statute of limitations is satisfied only by giving the officer timely notice of the specific penalty




that may be imposed.

In Mays, the Second District Court of Appeal held that a written reprimand is a sufficient
punitive measure to be subject to the time requirements of the POBRA statute of limitations, and
confirmed that ordering an officer to answer misconduct charges in an internal tribunal does not satisfy
the requirements of the statute of limitations unless within the applicable time frame, the officer is
notified of the particular disciplinary penalty that may be imposed. The Mays decision foreclosed an
argument that was still available to the Department after Sanchez: that while an order to answer charges
before a Board of Rights was not sufficient to satisfy the statute for a penalty that the Board could not
impose, it was sufficient to satisfy the statute for any penalty that was within the Board’s jurisdiction.
After Mays, it is clear that an order to answer charges in an internal tribunal is not enough to satisfy the
POBRA statute of limitations. Instead, the officer must be given timely notice of the particular penalty
that may be imposed.

POBRA Statute of Limitations

A statute of limitations exists within the Public Safety Officers’ Procedural Bill of Rights Act
(POBRA). Subject to certain exceptions, the statute generally prohibits departments from taking
punitive action against an officer unless it notifies the officer of the proposed penalty within one year of
the discovery of the misconduct.

The statute, codified as Government Code, section 3304(d), requires the employer to “complete
its investigation and notify the public safety officer of its proposed disciplinary action within” one year
of the time of the discovery of the misconduct “by a person authorized to initiate an investigation of the
allegation....”” The one-year time frame does not include time that a criminal investigation into the
underlying misconduct is pending.

The statute has given rise to a legal issue as to what point in disciplinary proceedings the
employer must reach within the one-year period. In Sanchez v. City of Los Angeles, an LAPD officer
was charged with conducting personal business while on duty and falsifying his daily logs. 140 Cal.
App. 4™ at 1071. Within the applicable one-year period (as extended by the criminal investigation
tolling exception), the Department notified Sanchez he could face a 20-day suspension.

The Chief of Police rejected the recommendation of the 20-day suspension, and referred the
matter to a Board of Rights, which usually indicates that the Chief favors a more serious penalty.

" Following the Chicf’s decision to order Sanchez before the Board of Rights to answer the misconduct
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charges, Sanchez was served with an administrative transfer to another geographical area, and a notice of
downgrade in rank from Officer III to Officer II, with a corresponding reduction in pay. As support for
the downgrade, the notice cited two prior suspensions suffered by Sanchez.

The L.APD manual provides for such a “downgrade,” and does not treat it strictly as discipline.
A downgrade is not among the penalties that can be imposed by a Board of Rights. To comply with
POBRA section 3304(b), the Department does provide a somewhat perfunctory administrative appeal
from a downgrade. But this notice of downgrade came 13 months after the discovery of the alleged
misconduct. Id. at 1073.

The Board of Rights found Sanchez “guilty” of some counts, and “not guilty” of others. It
ordered a 22-day suspension, which Chief Bernard Parks exccated. In the internal administrative appeal
from the “downgrades,” the captain who served as hearing officer recommended that Sanchez be
reinstated to his Police Officer 1II position, but the new Chief, William Bratton, rejected the captain’s
recommendation and left the downgrade in effect.

The Court of Appeal was thus constrained to _confront the “statute of limitations” issue. The
Court found that the first mention of “downgrade” occurred more than one year after discovery of the
alleged misconduct. While § 3304(d) lists a number of reasons that extend the one-year time period,
such as the pendency of a criminal investigation (see: § 3304(d), [1]-[8] for the enumerated exceptions),
the appellate court observed that “a change of mind regarding the recommended punishment is not one
of those reasons.” 140 Cal. App. 4™ at 1083. The Court held that the Department is required by §
3304(d) to “notify the officer of the specific disciplinary action that is being proposed, not merely to
advise the officer that some disciplinary action is being contemplated.” Id. at 1081. Nor did Sanchez’
election to administratively appeal the downgrade, “cure” the time-barred downgrade, as the trial court
found. Id. at 1083.

Because “downgrades™ are not one of the possible penalties that could be ordered by a Board of
Rights, the Chief's referral of Sanchez to the Board did not put Sanchez on notice of the potential for a
downgrade. This was probably the key fact in the Court of Appeal decision in Sanchez.

Because the Sanchez holding arguably rested on the fact that the Department attempted to impose
a punishment that was not within the jurisdiction of the Board of Rights, the decision still left room for
the Department to argue in a future case that an order to face a Board of Rights was sufficient to satisfy
the statute of limitations for any penalty that could be imposed by a Board of Rights. The Mays decision

puts that argument to rest, because it finds that even a written reprimand cannot be imposed unless the
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officer was notified of the possibility within the applicable POBRA time frame.

Uncertainty over the Sanchez holding is resolved in Mays

In the Mays case, an LAPD sergeant, John Mays, suffered a burglary of his personal car, in which
confidential police documents were taken, then allegedly made inconsistent statements to internal
investigators about the incident. The Department ordered Mays to answer misconduct charges before a
Board of Rights. But after the one-year period since discovery of the incident passed without the
Department giving Mays notice of a specific proposed disciplinary action, Chief Bratton issued Mays a
written reprimand for “serious misconduct” in the incident, specifying four misconduct charges arising
from the incident. The reprimand stated, “if it were not for the expiration of the statutes of limitations ...
a substantial penalty would have been imposed on you.” 51 Cal. Rptr. 3d at 920. Chief Bratton
described the reprimand as the “maximum allowable penalty” that could be imposed for the misconduct
at the time it was issued. Id.

After Mays requested an administrative appeal, the Department reclassified the findings reflected
in the written reprimand, dropping one count as “out of statute” and holding one of the falsification
charges in reserve as an unresolved charge that could theoretically be considered in the future. Mays
then filed a petition for administrative mandamus, seeking to remove the reprimand from his personnel
file. Id. at 921.

The Court of Appeal disagreed with the Chief’s implication that the reprimand was allowable at
the time it was issued. The Court found that ordering the employee to answer charges before a Board of
Rights was not sufficient to satisfy section 3304(d), as section 3304(d) requires timely notice of the
specific disciplinary action that is being proposed. Id. at 924-925. Finding the reprimand subject to the
Jimitation period established by section 3304(d), the Court confirmed that “a reprimand is a punitive
action.” Id. at 925.

The Sanchez and Mays cases indicate that a notice of a proposed disciplinary action will satisfy
the statute of limitations in § 3304(d) if served within one year of discovery, but only as to the specific
penalties that are proposed; not as to other penalties not contemplated in the notice. Both cases referred
to the reality that “the nature of the proposed disciplinary action will have some bearing on how the
officer responds. Presumably, a proposed penalty of termination will be resisted more vigorously than a
proposed reprimand.” Sanchez, 140 Cal. App. 4th at 1081; Mays, 51 Cal. Rptr. 3d at 925. Future cases
addressing the issue whether notice of discipline was sufficiently specific to satisfy the POBRA statute

of limitations will probably focus on whether the officer was put on “fair notice” of the potential
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outcome.

The Sanchez decision also implies that it may violate § 3304(d) for an agency to enhance a
current penalty by reference to years-old disciplinary penalties. This question was not decided in either
Sanchez or Mays, but Sanchez contains a footnote to the effect that under section 3304(d), “it is
debatable whether the Department had the authority to utilize the prior suspensions ... as part of its
justification for downgrading Sanchez.... It is self-evident that ... the facts underlying those earlier
suspensions had been known to the Department for years.” 140 Cal. App. 4™ at 1084, fo. 11. The fact
that the Court threw the issue open all but guarantees the question will be litigated somewhere, because
agencies routinely aggravate penalties where there is prior sustained misconduct. We anticipate this
issue will arise soon, perhaps this year.

For law enforcement professionals, the enactment of the POBRA statute of limitations makes it
more important than ever to keep track of time intervals whenever a misconduct investigation is
conducted. As any cursory reading of section 3304(d) will reveal, the calculation of the permissible one-
year period is complicated by a complex web of exceptions based on pendency of criminal and civil
actions, on whether the investigation involves more than one officer or more than one Department. In
addition to these extension provisions, issues can arise over the sufficiency and formality of notification
that is given, and over the service of the notice. For example, in Sulier v. State Personnel Board, 125
Cal. App. 4™ 21, 28-29 (2004), the court held that an informal notification within the permissible time
frame, to the effect that formal notice of a proposed demotion would follow in 30 days, was sufficient to
satisfy the statute, even though the additional 30-day period extended the total applicable 3304(d) time
interval beyond one year. We can envision that a future appellate court may re-examine the rule adopted
in Sulier when confronted with one of several anomalies created by that decision, such as a case
exploring what would happen in the event of an employer’s failure to follow through with the formal
notice when promised.

As with other POBRA provisions, the section 3304(d) statute of limitations is designed to foster
stable public employment relationships, in which all parties can easily understand their rights and
obligations. But the statute must be observed to be effective. The statute encourages management to act
expeditiously and efficiently in investigating misconduct. The existence of the statute also means that as
an officer, you should keep track of the dates when you are notified of misconduct accusations,
investigations, interviews, and investigative findings, and should remind your union representative or

attorney to pay attention to whether the POBRA statute of limitations may furnish a defense in your case.



Stay safe!



